Gravid i Lund? Välkommen till oss!

Att bli gravid är en fantastisk händelse och början på en spännande resa. Det är mycket känslor, förväntningar, farhågor och frågor. Varje blivande mamma och pappa har sina egna tankar, funderingar och förhoppningar. Varje graviditet är unik. Vi strävar efter att hjälpa just dig och din familj efter era behov.

När du listar dig hos oss får du utöver basprogrammet för gravida ta del av följande aktiviteter på Sparta Kvinnohälsa här i Lund.

Gratis Profylaxkurs. Förbered er gemensamt på ert barns ankomst. Lär er hantera smärtan under förlossningen, bli fri från rädsla och var ett team när ert barn föds. Anmälan: www.medbebis.se eller prata med din Barnmorska.

Storföreläsning en gång i månaden av experter inom aktuella ämnen som rör graviditet och föräldraskap.

Föreläsning i mindre grupp, om det normala förlossningsförloppet, smärtlindring, amning, första tiden med bebis och tiden som nyförlöst.

Gravidyoga med Barnmorska, stretchande stärkande yoga positioner, andningsövningar, meditation och avslappning.

Torsdagen den 26 september är Drop-in-mottagningen stängd.

OBS! Parkeringen med infart Scheelegatan är stängd! Vi hänvisar till parkeringen/parkeringshuset infart Tunavägen vid Ica Tuna Malmborgs.

Följ oss på Instagram: spartakvinnohalsa

Vi samarbetar med Med Bebis och erbjuder kostnadsfri profylaxkurs i Malmö. Profylaxkursen riktar sig till alla blivande föräldrar, oavsett om ni väntar ert första barn eller har barn sedan tidigare. Här får ni en fördjupad kunskap i födandet, hur kvinnans kropp fungerar och hur ni ska samverka med den under förlossningen.

Amma

”Amma, det kan väl alla?” Många ser amningen som något som helt naturligt flyter på som det ska efter förlossningen. Men, det är inte alltid så det är. Genom att ge dig själv de bästa förutsättningarna inför amningsperioden kan du vara beredd på eventuella utmaningar om de skulle ske när barnet kommit. Med vår amningskurs, Vägen till en lyckad amning, får du ta del av användbara tips och råd från vår Leg. Barnmorska Therese Sok.

Kursen syftar till att underlätta amningen och skapa trygghet inför amningsstart. Här får även din partner nyttig information kring hur denne kan medverka, hjälpa och stötta dig under amningsperioden. Som partner är det också viktigt att känna sig delaktig, trots att det är mycket fokus på mamma och barn till en början.

För mer information och bokning, klicka här

Vår Barnmorskemottagning

shutterstock_460024072

Sparta Kvinnohälsa är en privat mottagning och en del av Region Skåne. Därför är vården gratis. Vi följer samma basprogram som övriga certifierade mottagningar men strävar efter att skapa en unik upplevelse för er och er familj.

Vår strävan är att ligga i medicinsk framkant med de bästa råden för er baserade på den senaste medicinska utvecklingen. Vi vill också vara tillgängliga efter ert behov via mejl, sms och telefon. 

Du kan boka tid hos oss via: Http://spartabmm.bokadirekt.se Är det fullbokat var god kontakta oss, vi har fler tider!

Cellprov

Välkommen att ta ditt cellprov hos oss! Alla kvinnor mellan 23 och 70 år blir kontaktade via kallelse för cellprovstagning. Det sker regelbundna kontroller vart tredje till vart femte år. Cellprovstagning innebär att barnmorskan, med hjälp av en liten borste, tar celler från din livmodertapp. Provtagningen är en gynekologisk undersökning och de flesta känner inget obehag när provet tas. Ibland kan det dock blöda lite efteråt men det är helt ofarligt. Undersökningen tar ca 5 minuter. Det är viktigt att lämna cellprov då det är ett bra sätt att skydda sig mot cancer eftersom cellförändringar kan upptäckas och enkelt tas bort innan de utvecklats till cancer.

Har du fått en kallelse till vår mottagning och inte kan komma på den bokade tiden, behöver du inte kontakta oss för att avboka tiden, ingen debitering sker. Du är istället välkommen på vår Drop In Torsdagar kl 14.00-15.30, för att ta ditt cellprov. OBS Drop In har sommar stängt, öppnar 15/8, välkommen!

Preventivmedel

Du som önskar preventivmedel är välkommen till vår mottagning för en kostnadsfri rådgivning och receptförskrivning hos barnmorska. Ta del av muntlig och skriftlig information när du ska välja det preventivmedel som passar just dig rätt. Preventivmedlet som du använder ska inte bara skydda dig mot oönskad graviditet, det ska även passa din livsstil, personlighet och kropp.

Hos oss får du tillsammans med en barnmorska hjälp att hitta det preventivmedlet som passar just dig bäst.

Har du redan ett preventivmedel som du är nöjd med men behöver ett nytt recept? Välkommen till vår Drop In Torsdagar kl 14.00-15.30, vi hjälper dig! OBS sommar stängt, öppnar igen 15/8! Vi har tider på http//spartabmm.bokadirekt.se

Gravid

Livet får nya dimensioner när du väntar barn. Det blir förmodligen ett av livets mest värdefulla och spännande resa.

Under graviditeten finns naturligt många tankar fyllda av glädje och förväntan men också av oro och rädsla. Vi hoppas kunna göra denna resa så trygg som möjligt för dig och din partner med vår långa erfarenhet och kompetens.

Då du träffar en och samma barnmorska varje gång byggs ett förtroende upp som kommer att ge dig styrka och färdigheter för det kommande föräldraskapet.

På vår barnmorskemottagning eftersträvar vi att du träffar samma barnmorska genom hela din graviditet, utöver basprogrammet får ni ta del av föreläsningar, och prova på gravidyoga utan kostnad. Profylaxkurs hålls i samarbete med Med Bebis, priset är högkostnadsgill. Har du behov av att träffa läkare under din graviditet träffar du vår egen läkare på vår  läkarmottagning. Vår ambition är att möta dig utifrån dina behov så att du kan känna dig trygg och välmående under din graviditet.

Basprogram

Vi arbetar efter Region Skånes basprogram där du erbjuds regelbundna besök hos din barnmorska. Genom kontinuerliga kontroller eftersträvas en trygg och njutbar graviditet. Basprogrammet är en grund som alla gravida erbjuds, därefter anpassas besöken efter dina och barnets behov.

V 6-9; Hälsosamtal

V 10-15; Inskrivning

V 11-13; Tidigt ultraljud med KUB erbjuds all gravida

V 19-20; Ultraljud i andra delen av graviditeten (tidigare kallad rutin ultraljud)

V 25; Graviditetskontroll

V 28-29; Glukosbelastning

V 31; Graviditetskontroll

V33; Graviditetskontroll

V35; Graviditetskontroll

V 37; Graviditetskontroll

V 39; Graviditetskontroll

V41; Graviditetskontroll

Efterkontroll 6-12 veckor efter förlossningen

Ultraljud

Alla gravida erbjuds tidigt ultraljud (första trimester-ultraljudet). Undersökningen utförs vanligtvis mellan graviditetsvecka 11+5–13+6. Syftet med undersökningen är att: beräkna graviditetslängden och datum för den förväntade förlossningen, se hur många foster det finns i livmodern, undersöka fostret för att eventuellt upptäcka de missbildningar eller avvikelser som kan ses i tidig graviditet.

I samband med det tidiga ultraljudet erbjuds även KUB. KUB är en ultraljudsundersökning av fostret kombinerat med ett blodprov. Där bedöms risken för Downs Syndrom eller andra kromosomavvikelser. Genom blodprovstagning mäts koncentrationen av två ämnen i mammans blod (PAPP-A och b-hCG) och med ultraljud mäts en vätskespalt i fostrets nackregion.  Skulle KUB testet visa ökad risk erbjuds NIPT test, fostervattensprov eller moderkaksprov.

Du blir även erbjuden ett ultraljud i den andra delen av graviditeten (andra trimester-ultraljudet). Detta utförs vanligtvis i graviditetsvecka 19–20. Syftet med undersökningen är att: mäta fostrets tillväxt, om du inte gjort ett tidigt ultraljud så bedömer man istället graviditetslängden, undersöka fostret för att upptäcka missbildningar eller andra avvikelser, bedöma moderkakans placering i livmodern.

All fosterdiagnostik är frivillig och görs endast på medicinsk indikation enligt socialstyrelsens riktlinjer. Läs mer om fosterdiagnostik på www.1177.se

Glukosbelastning

Diabetes (typ 2)  är en av de folksjukdomar som ökar i takt med stigande vällevnad. Sjukdomen kan ge sig tillkänna när som helst  i vuxen ålder (mycket sällsynt hos barn) och uppstår i vissa fall i samband med graviditet. Risken ökar om diabetes finns i släkten.

Det är angeläget att upptäcka en eventuell uppseglande diabetes under graviditeten för att tidigt behandla och undvika komplikationer hos mor och barn. Blodsockret återgår i oftast till normalvärden efter förlossningen, dock har man en ökad risk för diabetes senare i livet om man upptäcker en graviditetsdiabetes.

Genom att äta rätt, motionera och hålla vikten kan man förmodligen fördröja eller förhindra uppkomsten av typ 2 diabetes.

Vi gör som rutin glukosbelastning i graviditetsvecka 28–29. De som har föräldrar eller syskon med diabetes gör även en tidigare glukosbelastning.

Förberedelserna inför undersökningen innebär att man ska äta regelbundet tre dagar innan och vara fastande efter klockan 22.00 dagen innan undersökningsdagen, det vill säga inte äta eller dricka.

Du kommer fastande till mottagningen, ett utgångsvärde på blodsockret tas genom ett stick i fingret, innan du får dricka ett glas, ca 2,5 dl, sockerlösning på fastande mage. 

Du vilar sedan här i två timmar för att avsluta med kontroll av sockervärdet. Ta med frukost att äta efter provtagningen!

Kost-och levnadsvanor

När du är gravid är det extra viktigt att tänka på din kost. Allt som du får i dig  går vidare till fostret. Tänk på att du oftast inte behöver fler kalorier när du är gravid men att barnet i magen gör att du behöver få i dig extra mycket näring; vitaminer och mineraler. Regelbundna måltider och att äta extra mycket grönsaker är en bra start.

Viss mat skall du undvika när du är gravid som till exempel lever och fiskleverolja. Det är också bra att undvika stora doser koffein, inte mer än tre koppar kaffe om dagen, är rekommendationen. Livsmedelsverket har listor över de fiskarter som gravida bör undvika på grund av miljögifter.

Självklart bör du avstå från nikotin och droger under din graviditet. Att sluta röka kan gå lättare när du tänker på att du inte bara skadar dig själv utan att de skadliga ämnena även går över till ditt foster.

Under graviditeten rekommenderas du avstå helt från alkohol och endast använda läkemedel i undantagsfall efter att ha rådfrågat din barnmorska eller läkare. Detta gäller även hälsokostpreparat. Tänk på att vissa läkemedel kan gå över i bröstmjölken om du ammar, rådgör alltid med din läkare eller barnmorska.

En regelbunden vardagsmotion mår alla bäst av och så är det förstås viktigt att hålla igen på tomma kalorier, snabba kolhydrater och fokusera på nyttigheter istället.

Förlossning

Förlossningen startar när något av följande kriterier är uppfyllda:

  • Regelbundna smärtsamma värkar som kommer 3-4 stycken på 10 minuter. Varje värk bör hålla i sig 40-60 sekunder.
  • Vattenavgång.

Under den första fasen av förlossningen, då sammandragningarna oftast är korta och oregelbundna är det lämpligt att vara hemma eftersom den fasen kan ta lång tid. Under den tiden är du välkommen att ringa förlossningen i Lund/Malmö på: 0771 111 888. Ring alltid innan ni åker in till förlossningen för att försäkra er om att det finns plats och få hjälp att avgöra om det är dags att åka in. 

Du väljer själv vart du vill föda och förlossningsklinikerna gör vad de kan för att tillgodose önskemålen.

Efterkontroll

Efter förlossningen är du välkommen på efterkontroll hos din barnmorska. Vid besöket kontrolleras blodtryck, järnvärde, bäckenbotten, läkning av sår/bristningar och du har möjlighet att ställa frågor och gå igenom förlossningens förlopp. Du får också hjälp med ett passande preventivmedel och cellprovstagning. 

Boka din tid efter förlossningen, det är lämpligt att komma mellan 6–12 veckor efter förlossningen. Boka här: http//spartabmm.bokadirekt.se

Inskrivning Barnmorskemottagning

Det ska vara lätt att skriva in sig på Barnmoskemottagningen!

Du kan själv boka tid via Boka Direkt.

Du erbjuds ett första besök så kallat Hälsosamtal. Under besöket går vi igenom allt som är viktigt för en sund och trygg graviditet. Det finns tillfälle att ställa alla dina frågor och funderingar. Basprogrammet gås igenom och vi lägger upp en plan för hur vi ska ta hand om just dig under din graviditet!

Kurser

Vår samarbetspartner Med Bebis anordnar kurser som förbereder dig på en av de största händelserna i livet – förlossningen och föräldraskapet. Oavsett om du vill lära dig verktyg inför födandet och föräldraskapet, eller hitta lugnet och styrkan, så finns det en kurs som passar dig.

Läs mer om hur deras kurser och dess upplägg hjälper dig på vägen mot föräldraskapet.

Profylaxkurs, grupp

För dig som är gravid och är listad hos oss på Sparta kvinnohälsa är profylaxkursen i grupp kostnadsfri.

Med Bebis profylaxkurs i Malmö riktar sig till alla blivande föräldrar, oavsett om ni väntar ert första barn eller har barn sedan tidigare. Här får ni en fördjupad kunskap i födandet, hur kvinnans kropp fungerar och hur ni ska samverka med den under förlossningen.

För mer information och bokning, klicka här

Profylaxkurs, privat

Den privata profylaxkursen är en utbildning på dina villkor!

Allt fler kvinnor och par föredrar att gå en privat profylaxkurs, i hemmet eller i Med Bebis kurslokal i Malmö. Många känner sig tryggare att inte vara i en grupp utan uppskattar möjligheten att ställa frågor utan att andra lyssnar, något som kan upplevas vara jobbigt. Spartaklinikens Leg. barnmorska Therese Sok har tystnadsplikt och allt som sägs under mötet stannar där. Du kan med andra ord känna dig helt trygg.

För mer information och bokning, klicka här

Gravidyoga

Yoga är ett fantastiskt verktyg för dig som är gravid. Den hjälper dig att finna lugn, samtidigt som den skonsamt stärker din kropp och ökar smidigheten. Även graviditetsrelaterade besvär som rygg- och bäckensmärta kan förebyggas och lindras med rätt övningar. Att träna yoga som gravid gynnar välbefinnandet, du lär dig att slappna av och förbereda dig både fysiskt och mentalt inför förlossningen.

Kom och yoga hos oss, vår barnmorska/yogalärare leder gruppen.
6 kurstillfällen på onsdagar kl. 15.00-16.00 med start 18/9

Kursen är gratis om du är listad hos oss.
100 kr/kurstillfälle för icke listade.  Betalas med Swish på plats.

För mer information och bokning, prata med din barnmorska.

Mamma/baby yoga

Yoga är ett fantastiskt verktyg för nyblivna mammor att bygga styrka. Yoga kan hjälpa dig att finna lugn i en ny, omtumlande tid i livet, och hjälpa din kropp att bli både stark och smidig igen.

Med kursen Mamma/baby yoga hittar du tillbaka till din nygamla kropp på ett skonsamt sätt. Du bygger upp och stärker din kropp, samtidigt som du får en mysig och lekfull stund tillsammans med ditt barn. Mamma baby yoga hålls i Med Bebis kurslokal i Malmö.

För mer information och bokning, klicka här

Amningskurs

”Amma, det kan väl alla?” Många ser amningen som något som helt naturligt flyter på som det ska efter förlossningen. Men, det är inte alltid så det är. Genom att ge dig själv de bästa förutsättningarna inför amningsperioden kan du vara beredd på eventuella utmaningar om de skulle ske när barnet kommit. Med vår amningskurs, Vägen till en lyckad amning, får du ta del av användbara tips och råd från vår leg. Barnmorska Therese Sok.

Kursen syftar till att underlätta amningen och skapa trygghet inför amningsstart. Här får även din partner nyttig information kring hur denne kan medverka, hjälpa och stötta dig under amningsperioden. Som partner är det också viktigt att känna sig delaktig, trots att det är mycket fokus på mamma och barn till en början.

För mer information och bokning, klicka här

Barnavård

Att bli förälder är en av de största händelserna i en människas liv. Kanske den mest fantastiska stunden av alla. Men, det innebär också en stor omställning från vad du är van vid sedan tidigare. Med denna kurs får du och din partner en lärorik inblick i vad som väntar er och hur man tar hand om det nyfödda barnet.

I takt med att förlossningen närmar sig, vänder många blivande föräldrar sin uppmärksamhet mot det ofödda barnet. Hur ska jag sköta barnets hygien? Hur lär jag mig att tyda barnets signaler och hur delar jag och min partner på ansvaret? Det här är bara en liten del av de frågor som vi försöker att besvara på den här kursen.

För mer information och bokning, klicka här

shutterstock_1gravid

Välj oss till din barnmorskemottagning

Du som är gravid är välkommen att lista dig hos oss. Vi erbjuder en fast kontakt genom hela din graviditet.

Lista dig hos oss genom att boka en tid. Boka Direkt: http//:spartabmm.bokadirekt.se Telefon: 073-505 50 19 Mail: anna@spartabmm.se